субота, 26. септембар 2015.

O jeseni, lepoti i čaju



   Stigla nam je jesen...Ranije sam često imala negativne asocijacije na ovo godišnje doba.Priroda se suši umesto da se budi, lišće opada umesto da pupi, sunca je sve manje, vreme je hladnije...
   Ipak, ima i jesen svoje prednosti, još kako...Posebno posle vrelog leta sa prosečnim temperaturama preko 30 stepeni...Nekako, jedva sam dočekala da malo zahladi...Idealno vreme za čitanje, uz dobovanje kiše na prozoru...Ove jeseni, imaću više prilike da se družim sa divnim Kantom, zatim Fihteom i Šelingom, da proučavam estetiku i filozofiju umetnosti...Radujem se predstojećem druženju sa knjigama...
 
 
  
A gde je dobra knjiga, tu je i čaj i keksi uz njega...Volim čajeve, uživam da isprobavam nove arome...I ne samo one voćne, već i pravi crni i zeleni čaj...Zanimljivo je da neke kulture imaju čitavu ceremoniju ispijanja čaja.O jednoj takvoj ceremoniji govori i knjiga "Knjiga o čaju" japanskog autora Kakuzoa Okakure.Toplo je preporučujem. Od pre par godina Konfucijev institut pri Filozofskom Fakultetu u Novom Sadu organizuje kurs posvećen kineskoj  kulturi čaja...Volela bih da ga pohađam i saznam nešto novo o ovom divnom napitku...

Нема коментара:

Постави коментар